Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chebský stopařský speciál 2014

27. 10. 2014

 

V neděli 26.10.2014 se u nás konal tradiční stopařský závod „Chebský stopařský speciál“. Závodilo se v kategoriích ZM – ZVV 2 a také nově v kategorii "Speciál", což byla cizí stopa 1.500 kroků dlouhá, 3 hodiny stará s křížením a 3 ne úplně tradičními  předměty, pokládaná na otřesné, bahnité hlíně.
 
Ač většinu dne panovalo nevlídné počasí a mlha, naštěstí až do večera nepršelo, takže jsme závod všichni přestáli celkem suší.  Letošní ročník závodů posuzoval netradičně jen jeden rozhodčí, a to příjemný, milý a neskonale hodný pan Josef Zábranský, kterého si za jeho příjemné vystupování a posuzování chválili všichni účastníci závodu a který velkou měrou přispěl k dobré náladě (samozřejmě mimo výborného jídla ).  
 
V kategorii ZM závodilo 5 psovodů: naše členka Gabča Licková s fenou Britou, které Gabča pokazila stopu, protože byla přesvědčena, že Brita musí jít určitě jinudy, a tak v důsledku tohoto počátečního nesouladu si naše holky vystopovaly 39 bodů, nicméně náladu si spravily na poslušnosti za 46 bodů. Další závodnicí byla Alena Kirpalová ze ZKO Nové Strašecí, která se předvedla s fenkou Agátkou a na stopě spolu vybojovaly 36 bodů. Poslušnost se jim vyvedla o chlup lépe s moc pěkným výsledkem 43 body. Třetí soutěžící v pořadí byl Štěpán Kánský rovněž ze ZKO Nové Strašecí, který si se svým sympatickým pejskem Maxem vybojoval na stopě krásných 46 bodů. Max měl zřejmě hravou náladu, a tak předchozí hezký výsledek na stopě nepatrně pokazil poslušností, kdy neprovedl aport (35 b.). Dalším účastníkem v kategorii ZM byl pan Rudolf Lipovský s pejskem Easym, který předvedl v obou oddílech velice vyrovnané výkony (48, 48) a jelikož měl nejmenší CELKOVOU bodovou ztrátu v oddílech stopa, poslušnost, stal se i absolutním vítězem závodu a odnesl si domů mimo jiné i poukaz na jehňátko. Posledním závodníkem byla paní Dana Háková ze ZKO Otvice se svou mladou fenkou BŠO Aurou, které na stopě obdržely maximum bodů (50) a na poslušnosti pak 42 body. Tato stopa byla tedy vyhodnocena i nejlepší stopou závodu a náležitě oceněna.
 
V kategorii ZVV 1 navzdory všem předpokladům nakonec závodilo také pět soutěžících: pan Gerhard Kuhla se  svou rozvernou fenkou BOM Aretou, kterým se asi dle představ nevyvedla stopa, nicméně toto si pak vynahradili na moc pěkné, kontaktní poslušnosti, která byla panem rozhodčím oceněna 97 body !!  Dalším soutěžícím v pořadí byl Jan Lapčák taktéž s fenkou BOM Doreen, kteří si vystopovali 86 bodů na stopě, kde si Doreen více ověřovala lomy, nicméně "žáhu si zchladili" na poslušnosti, která byla obodována celkovými 99 body !!!!! Tato poslušnost, byla zároveň i nejlepší poslušností závodu, a to naprosto zaslouženě! Další soutěžící v kategorii ZVV 1 byl pan Zdeněk Macháček (mimo jiné naprosto výborný kuchař z domovské ZKO Nejdek), který se svojí fenkou Francis měl velmi pěknou stopu (škoda ověření lomu a nezalehnutí předmětu). Tato stopa byla posouzena 85 body, na poslušnosti Francis pak trošku zaprotestovala a obdržela  77 bodů, nicméně se jedná o velmi sympatickou dvojici a doufáme, že je na dalším stopařáku opět uvidíme . Čtvrtý soutěžící pan Štefan Majnek s rotvíčkem Faustem si na osení vystopovali 94 bodů, což byla nejlepší stopa v kategorii ZVV 1 a na poslušnosti Faustík obdržel kulaťoučkých 90 bodů.  Pětici závodníků pak uzavírala paní Pospíšilová s BSP Maxem, kteří předvedli stopu za 88 bodů (větší ověření lomu) a za poslušnost si posléze tato taktéž sympatická dvojice odnesla 91 bodů. 
 
Kategorii ZVV 2 pro tento rok ovládli pouze tři závodníci, a to pan Vladimír Jirkovský se svým svérázným kníračem Hugem, kteří si na cizí stopě vystopovali 96 bodů (nicméně dle svých slov psovod nebyl s tímto výkonem spokojený ) a na poslušnosti si Hugo vybojoval 88 bodů. Následovala pak Dana Háková se svojí fenkou BŠO Hany, jejichž stopa byla panem rozhodčím ohodnocena na 84 bodů a poslušnost pak na 73 bodů. Paní Dundrové, poslední účastnici v kategorii ZVV 2, se s pejskem BOM Dragem bohužel nevydařila stopa, kde si Drago pravděpodobně dost nenasumoval u nášlapu, a tak první úsek stopy u lomu již nezvládnul (6 b.), zřejmě rozhozeni touto smůlou si z poslušnosti tato dvojice odnesla 70 bodů a my věříme, že na příští závod se leccos dotrénuje, zapracuje i více štěstíčka a zadaří se jistě již lépe !
 
Kategorie „Speciál“ byla opravdu letos doslova Speciál. Před závody se nám zájemci na tuto kategorii hlásili a pak zase odhlašovali, takže do posledního dne se nevědělo kolik účastníků v této kategorii nakonec skutečně nastoupí a v záloze pro jistotu tedy byla i varianta, že v případě potřeby si zazávodí i pořádající členové závodu. Naštěstí toto nebylo nakonec nutné a v této kategorii se sešli dva psovodi s dohromady třemi pejsky: Monika Turková s fenou LR Alexis, které si vystopovaly 90 bodů a s NO Dustym, který si vystopoval díky své horlivosti 45 bodů. Kategorii Speciál vyhrála třetí účastnice této kategorie Natálka Prokopová s CHP Ozzym. Ti si vyčuchali celkových 94 bodů. Natálka se trošku před stopou děsila netradičního předmětu, nicméně ten byl umístěn téměř hned za nášlap, a tak psíci s tímto předmětem neměli problém (kromě Dustyho, který se rozeběhl přímo nadsvětelnou rychlostí, a tak se mu podařilo k nelibosti psovoda předmět přejít) a nakonec Natálka zjistila, že se jednalo o obyčejné víčko od PET lahve :) .
 
Shrnutí:
Nejlepší stopa:                 Dana Háková a Aura
Nejlepší poslušnost:          Jan Lapčák a Doreen
Absolutní vítěz:                Rudolf Lipovský a Easy
Putovní pohár:                 Vladimír Jirkovský a Hugo
 
Výsledková listina ZDE